25 år med Den Gule Flyver

Den Gule Flyver har netop i oktober fejret 25 års jubilæum. Skolen er Københavns første og derfor også ældste dagbehandlingsskole. Annie Lauritsen er den engagerede ildsjæl, som i sin tid i 1992 stiftede skolen, og som ved styrepinden i cockpittet har manøvreret Flyveren igennem al slags vejr de seneste 25 år. Annie er oprindeligt uddannet folkeskolelærer. Annie arbejdede 10 år i folkeskolen – med et hjerte der bankede særligt for de dengang såkaldte gadebørn. Herefter besluttede hun at give disse børn, der ikke trivedes i folkeskolen, deres egen skole. Fra at have siddet i OBS-klassen i mælkekælderen på en større folkeskole på Nørrebro, rykkede hun videre til sine helt egne kælderlokaler i Sankt Hans gade – med mere lys og bedre plads end i mælkekælderen. Annies drøm var oprindeligt at købe en sunken u-båd, som Karsten Ree ville hæve. Den skulle males gul, lægges på en byggetomte midt på Nørrebro og udgøre den mest attraktive skole for Københavns gadebørn: De ville alle gå gladeligt i skole, nynnende ‘We all live in a yellow submarine’. Men ubåden var for dyr, så desværre måtte det ellers fremragende projekt skrinlægges. I stedet for en u-båd blev metaforen derfor en gammeldags flyvemaskine, der skulle lette med gadebørnene fra kantsten, brosten og kælder, tage dem med op i luften og gøre dem til piloter i deres eget liv. Den gule farve fra ‘Yellow Submarine’ hang ved, og således fik Den Gule Flyver sit navn. Skolen er siden vokset støt og breder sig nu over tre lejemål ganske tæt ved det oprindelige kælderlokale.

Den Gule Flyver i dag

I dag, 25 år senere, er det stadig den samme ambition om at hjælpe børn og unge til at navigere kompetent i deres eget liv, der er Den Gule Flyvers grundsten. Efter 25 gode år er Annie nu trådt tilbage og har overladt roret til Katrine Nordvig Rom og Emilie Rønlund. Den nye ledelse har været med ombord siden hhv. 2006 og 2004 som lærere på skolen, senere som en del af ledelsesteamet. Derfor er det en ledelse, som er en integreret del af organisationen med mange års praksiserfaring. En erfaring som har rødder i og bygger videre på det 25 år gamle fundament.